top of page

Divadlo hudby a poezie Agadir představilo tvorbu ukrajinského básníka Serhije Žadana

V rámci projektu Na strunách naděje představili členové brněnského Divadla hudby a poezie Agadir v pátek 12. dubna v Café Central významného ukrajinského básníka Serhije Žadana a jeho knížku poezie Dějiny kultury začátku století. Komponované hudebně poetické pásmo z textů jednoho z nejpopulárnějších spisovatelů současné Ukrajiny (v překladu Alexeje Sevruka) připravila spisovatelka Milena Fucimanová, členka Českého PEN klubu a zakladatelka Divadla Agadir. Originální prozaik a suverénní mluvčí své generace Serhij Žadan píše poezii i povídky a vydal už tři úspěšné romány. Jeho tvorba je přeložena do mnoha jazyků, česky vycházejí jeho texty v časopisech Host, Tvar nebo Plav, knižně v nakladatelství Kniha Zlín a Větrné mlýny.

Divadlo Agadir je od roku 2018 kolektivním členem Českého PEN klubu a projektem Na strunách naděje přispívá k propagaci spisovatelů, kteří nemohou ve svých zemích publikovat, jsou pronásledováni a vězněni. Jejich texty vydává Český PEN klub v edici Knihovnička PEN klubu už od roku 2008; první titul kubánského autora Jorge Olivery Na těle i na duši (En cuerpo y alma) vyšel česko-španělsky ve spolupráci s nadací Člověk v tísni.

Následovaly knihy Arifa Ahmeda Touhou po tobě mi pouta zrezavěla (Hasretínden prangalar eskíttím), Liou Siao-po Od Charty 77 k Chartě 2008, Život v pravdě (Xiaobo, Liu & et all.: From Charter 1977 to Charter 2008, Life in Truth)

výbor ze současné běloruské poezie Dvě duše /Dzve dušy/, výbor z nonkonformní poezie tibetské básnířky Tsaring Woeser nebo soubor povídek íránských autorů Z tohoto a onoho světa a mnoho dalších, z nichž Milena Fucimanová připravila už desítky pořadů, scénických čtení a studiových nahrávek. Děkujeme jí i členům Divadla hudby a poezie Agadir za jejich záslužnou činnost a pomoc těm, kteří sami za sebe bojovat nemohou.

Účinkovali: Milena Fucimanová a Karolina Charvátová (texty), Hana Buchtová a Anna-Marie Nekolná (flétny), Kateřina Ševčíková (housle), Ondřej Fuciman (klavír)

Projekt Agadir: Na strunách naděje finančně podporuje Státní fond kultury ČR, pořad o poezii Serhije Žadana Dějiny kultury začátku století spolufinancovalo České centrum PEN klubu.

Foto Jiří Hubený

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page